Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη: Ερωτήσεις κι απαντήσεις

 Εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη: Ερωτήσεις κι απαντήσεις

                                                                  

ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 1
Τι είναι η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση ή εξωτερική μόνωση λέγεται η θερμομόνωση των όψεων ενός κτιρίου από την εξωτερική πλευρά.Ο πιο δόκιμος όρος είναι ο όρος «θερμοπρόσοψη», γιατί αναφέρεται μόνο σε προσόψεις. Για παράδειγμα, η θερμομόνωση μιας πυλωτής ή ενός δώματος/ταράτσας ενώ είναι εξωτερική θερμομόνωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ή να αποκαλεσθεί θερμοπρόσοψη.
Στην ουσία η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση είναι ένας μονωτικός/προστατευτικός μανδύας που περιβάλλει τις όψεις του κτιρίου προστατεύοντάς το έτσι από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες.Παράλληλα προσδίδει υψηλή αισθητική αξία.

ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 2
Πόσο κοστίζει μια εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κοστίζει αρκετά. Το πόσο ακριβώς εξαρτάται από τη φύση και τη θέση της δουλειάς, την ευκολία πρόσβασης και το μέγεθος της επιφάνειας . Το κόστος ανεβαίνει για υψηλότερους ορόφους.

ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 3
Πόσο γρήγορα μπορεί να αποσβεσθεί το κόστος μιας θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτό εξαρτάται άμεσα από την κλιματική ζώνη και το κόστος του πετρελαίου. Γενικά μια περίοδος 8 – 10 ετών θεωρείται ως μια λογική περίοδος απόσβεσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 4 
Υπάρχουν πολλά συστήματα θερμοπρόσοψης – εξωτερικής θερμομόνωσης; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πάρα πολλά! Διαφοροποιούνται τόσο ως προς το θερμομονωτικό υλικό (εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη ή πετροβάμβακας) όσο και προς το είδος των επιχρισμάτων/φινιρισμάτων.Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά και διαφορετικά συστήματα που στη λογική τους όμως δεν έχουν σημαντικές διαφορές.

ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 5
Γιατί να κάνω θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση και να μη μονώσω τους τοίχους από μέσα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτό είναι δυνατόν να γίνει, θα είναι μάλιστα και φθηνότερο, αλλά δυστυχώς έχει αρκετά μειονεκτήματα:
- Πρώτα απ’ όλα αναγκαστικά θα υπάρξουν θερμογέφυρες.
- Οι τοίχοι αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών που μπορεί να αγγίζουν τα όρια του σοκ.
- Τυχόν συμπύκνωση των υδρατμών θα γίνει μέσα στο σύστημα της τοιχοποιίας.
- Για το λόγο αυτό θα χρειασθεί κι ένα φράγμα υδρατμών το οποίο είναι αμφιλεγόμενο στα μικτά κλίματα και όπου μπαίνει, συνήθως δεν μπαίνει σωστά.
- Τέλος, δεν υπάρχει εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας του τοίχου, της ικανότητάς του δηλαδή να αποθηκεύει θερμότητα – λειτουργία φυσικού θερμοσυσσωρευτή – την οποία αποδίδει μετά στον εσωτερικό χώρο.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 6
Τι να προτιμήσουμε; Εξηλασμένη πολυστερίνη ( XPS), διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), πετροβάμβακα ή κάτι άλλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μια ευθεία απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν αποπροσανατολιστική με την έννοια ότι τελικά κάθε σας επιλογή θα είναι καλή. Το βασικό είναι να κάνετε θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση και να αποκομίσετε τα πολλά της οφέλη.
Μερικά σχόλια
Αν έχετε οικολογικές ανησυχίες, μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πετροβάμβακα, ο οποίος υπερτερεί από την άποψη αυτή.Το μεγάλο πάντως μερίδιο αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο το έχει η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS).Η εξηλασμένη πολυστερίνη τα τελευταία χρόνια κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά και έχει πιστοποιήσει πολλά συστήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 7
Μπορείτε να μας αναφέρετε με συντομία τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
* Η τέλεια προστασία των προσόψεων από τα στοιχεία της φύσης.
* Η εξαίρετη θερμομόνωση χωρίς μάλιστα θερμογέφυρες που σημαίνει μείωση του κόστους θέρμανσης και κλιματισμού και αποτροπή των συμπυκνώσεων και της μούχλας.
* Η εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας των τοίχων.
* Αισθητική ανανέωση του σπιτιού.
* Αύξηση της θερμικής άνεσης των ενοίκων.
* Μεταφορά του σημείου συμπύκνωσης και παγετού από τον τοίχο στη θερμομονωτική στρώση.

ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 8
Έχει κάποια μειονεκτήματα η θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν μπορούμε να πούμε ότι η θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση έχει κάποια τρανταχτά μειονεκτήματα.Προβληματίζει πάντως το υψηλό – μέχρι στιγμής – κόστος. Με τον καιρό και όσο οι αριθμοί θα μεγαλώνουν και τα συνεργεία θα γίνονται πιο έμπειρα, οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν.Κάποια πιθανά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν για προσόψεις που βρίσκονται πάνω στα όρια της οικοδομικής γραμμής ή έχουν δυσκολίες πρόσβασης.
Το μείζον θέμα κατά την άποψή μου είναι αλλού.
Όπως βλέπω κι από την εξέλιξη της θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης σε άλλα κράτη, θα πρέπει να αναμένουμε πολλά προβλήματα από αστοχίες στην εφαρμογή κατά τα πρώτα χρόνια.Πρόκειται για μια δύσκολη εφαρμογή που απαιτεί τόσο μεγάλη επιδεξιότητα όσο και εμπειρία που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Σίγουρα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα δημιουργηθούν ικανά συνεργεία αλλά μέχρι τότε η απειλή για κακοτεχνίες θα αιωρείται.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις λεπτομέρειες: γύρω από τα κουφώματα και οπουδήποτε υπάρχει συναρμογή. Όλες οι συναρμογές θα πρέπει να είναι 100% στεγανοποιημένες. Πιθανή είσοδος υγρασίας  από ρωγμές ή κακά στεγανοποιημένες συναρμογές θα δημιουργήσει προβλήματα αποκολλήσεων που θα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Η αντοχή σε κρούση των συστημάτων θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης έχει βελτιωθεί πολύ στα περισσότερα συστήματα, ωστόσο παραμένει σαν ένα σημείο προβληματισμού με την έννοια ότι οι πιθανοί τραυματισμοί δεν αποκαθίστανται εύκολα και αποτελούν εστίες αρχομένων προβλημάτων.
Έχοντας μελετήσει τα συστήματα θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης πολλών εταιρειών, έχω πεισθεί για την αρτιότητά τους, μια αρτιότητα που δημιουργεί ευχάριστες προσδοκίες για το μέλλον εφόσον όμως λυθεί το θέμα της σωστής εφαρμογής.




                                                                                                                                                                         
http://www.macon.gr/





Πληροφορίες
 και Επικοινωνία :    Γιώργος Βλαχακης   
                                  697 4341 501             
                                   Νίκος Βλαχάκης
                                   693 2126 405 
                      
                                      e-mail :   vlaxakis-domisi@hotmail.com